Wysokosprawny wymiennik ciepła – podgrzewacz powietrza
Zastosowanie Podgrzewacz powietrza stanowi źródło ciepłego powietrza pozbawionego spalin, wykorzystywanego w procesie suszenia produktów rolniczych, spożywczych i chemicznych. Opis Działanie podgrzewacza polega na wykorzystaniu ciepła powstałego w trakcie spalania oleju opałowego lub gazu w komorze spalania podgrzewacza. Napływające powietrze atmosferyczne w trakcie zetknięcia się z zewnętrznymi ścianami i żebrami komory palnika, komory spalin, pierwszym członem […]
Automatyczny załadunek suszarek mikrofalowych
Zastosowanie Automatyczny system załadunku suszarek mikrofalowych służy do załadowywania i rozładowywania produktów spożywczych przeznaczonych do suszenia w suszarkach mikrofalowych. Opis System załadunku i rozładunku działa w oparciu o układ napędowy pasowy i pneumatyczny. Cały układ składa się z trzech zasadniczych części: napędu liniowego wózka uchwytu Automat po otrzymaniu sygnału sterującego przesuwa pojemnik (wannę) z produktem […]
Obieraczka parowa
Zastosowanie Obieraczka parowa jest urządzeniem które wykorzystywane jest w przemyśle spożywczym i służy do rozmiękczania naskórka ziemniaków lub innych warzyw. Opis: Konstrukcja obieraczki wykonana jest ze spawanych profili zamkniętych oraz z blachy ze stali kwasoodpornej. Surowiec jest dostarczany do kosza przyjęciowego. Zapełnienie kosza kontrolowane jest za pomocą czujników lub na życzenie klienta możliwe jest zamontowanie […]
Układ rekuperacji powietrza
Zastosowanie Układ rekuperacji powietrza to system, który ma na celu odzysk ciepła z procesów produkcyjnych i wykorzystanie odpadowego ciepła technologicznego. Umożliwia to ograniczenie strat ciepła, a sprawność odzysku może wynieść aż 70 %. Opis Jednostkę nawiewno-wywiewną stanowi wentylator wyciągowy promieniowy, który transportuje gorące powietrze z procesów technologicznych (np. znad suszarek). Drugi wentylator osiowy czerpie świeże […]
Blanszownik taśmowy
Zastosowanie Blanszownik taśmowy jest urządzeniem służącym do wstępnego gotowania pokrojonych warzyw, z uwzględnieniem tych delikatnych i narażonych na uszkodzenia. Przy pomocy blanszownika taśmowego można blanszować prawie wszystkie warzywa, ziemniaki czy grzyby. Wskazane jest rozdrobnić duże i niekształtne warzywa (np. kalafior, marchew, buraki, ziemniaki itp.). Możliwe jest również przystosowanie konstrukcji do warzyw pływających. Opis Blanszownik taśmowy […]
Blanszownik rurowy
Zastosowanie Urządzenia przeznaczone są do blanszowania surowców spożywczych (owoce, warzywa, mięso, ryby itd.). Blanszownik rurowy posiada możliwość pełniej automatyzacji (automatyczna regulacja temperatury), Wykonanie kwasoodporne. Niskie zużycie energii i wody. Duża elastyczność w przypadku czasu blanszowania i temperatury. Opis Blanszowanie jest obróbka cieplną polegająca na krótkotrwałym ogrzaniu odpowiednio przegotowanego surowca w celu uzyskania odpowiednich własności organoleptycznych, […]
Blanszownik bębnowy
Zastosowanie Blanszownik bębnowy jest urządzeniem służącym do wstępnego gotowania warzyw oraz krajanki ziemniaczanej i znajduje szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym. Opis Blanszowanie jest obróbką cieplną polegającą na krótkotrwałym ogrzaniu odpowiednio przygotowanego surowca w celu uzyskania odpowiednich własności organoleptycznych, inaktywacji enzymów lub usunięcia drobnoustrojów. Ogrzewanie surowca realizowane jest w zależności od rozwiązania konstrukcyjnego poprzez zanurzenie w […]
Linia do przerobu, mielenia i suszenia czosnku
Zastosowanie Linia technologiczna do przerobu, mielenia i suszenia czosnku wykorzystywana jest w przemyśle spożywczym i jest instalacją przeznaczoną do przygotowania produktu i zalewy, a także suszenia, mielenia, i transportu gotowego czosnku do magazynu produktu. Opis Instalacja będzie wykorzystywana do przerobu główek czosnku oraz czosnek w zalewie oraz czosnek suszony. Surowiec dostarczany jest w skrzynio paletach […]
Linia do przerobu i suszenia cebuli
Zastosowanie Linia do przerobu i suszenia cebuli wykorzystywana jest w przemyśle spożywczym i obejmuje proces przetwórstwa cebuli od jej magazynowania aż do pakowania gotowego produktu w worki. Opis Cebula magazynowana jest w skrzyniopaletach. Po wstępnym sortowaniu musi zostać obrana. Obieranie cebuli może odbywać się ręcznie na stole kontrolnym lub automatycznie z wykorzystaniem obieraczek. Obrana cebula […]
Suszarnia taśmowa do produktów spożywczych
Zastosowanie Suszarnia taśmowa do produktów spożywczych przeznaczona jest do suszenia w sposób ciągły produktów występujących w przemyśle spożywczym. Wykorzystana może być m.in. do suszenia warzyw, owoców, grzybów, chrupek, płatków itp. Konstrukcja i obieg suszarni gwarantuje niskie zużycie energii. Opis Suszarka składa się z modułów suszących, modułu początkowego i końcowego. Wlot surowca znajduje się na górze […]