Instalacja do rozmrażania owoców

Zastosowanie Instalacja do rozmrażania owoców, rozmrażarka  przeznaczona jest do rozmrażania owoców. Opis Cała rozmrażarka wykonana jest z stali nierdzewnej. Wyjątek stanowią elementy handlowe. Rozmrażarka jest wyposażona w automatyczny układ mycia siatki, umożliwiając częściowe usuwanie pozostałości owoców na taśmie i jej opłukiwanie wodą. Urządzenie składa się z 3 segmentów, które skręcone są między sobą śrubami. Główna […]

Suszarko-schładzarka

Opis działania instalacji: Suszarko-schładzarka (linia technologiczna) przeznaczona jest do suszenia produktów spożywczych, sypkich a w szczególności do otrzymywania błyskawicznej kaszy w sposób ciągły. Urządzenie to może być wykorzystywane  również do sterylizacji wyrobów mącznych i do suszenia do niskiej wilgotności.  Suszarko-schładzarka znajdzie również zastosowanie w procesach suszenia innych produktów o wielkościach cząstek zbliżonych do kaszy manny. […]

Suszarnia pulsofluidalna

Suszarnia pulsofluidalna

Zastosowanie Suszarnia pulsofluidalna przeznaczona jest do suszenia produktów spożywczych, delikatnych lub wrażliwych na mechaniczne uszkodzenia czy zniszczenie kształtu suszonego materiału i przeznaczonych do dalszej obróbki termicznej (w szczególności owoce, warzywa, płatki śniadaniowe). Suszony produkt nadaje się do dalszego suszenia np. w suszarkach mikrofalowych lub taśmowych. Możliwość zastosowania automatycznego sterowania znacznie ułatwia obsługę suszarni. Opis Suszarnia […]

Schładzalnik taśmowy

Zastosowanie: Urządzenie przeznaczone jest do schładzania wcześniej zblanszowanych warzyw lub innych produktów spożywczych przed procesem zamrażania. Opis maszyny: Urządzenie wykonane jest ze stali nierdzewnej. Głównym elementem jest taśma transportująca produkt. Strumień wody chłodzącej przesuwa się w przeciwprądzie. Taśma zanurzona w wannie z wodą posiada regulowaną prędkość umożliwiając regulację czasu przebywania produktu w kąpieli. W końcowej […]

Suszarnia pneumatyczna

Zastosowanie: Suszarki pneumatyczne znajdują zastosowania w przemyśle spożywczym, chemicznym. W szczególności w przetwórstwie ziemniaczanym do suszenia skrobi, maltodekstryny, przemysł koncentratów spożywczych.   Opis maszyny: Surowiec dostarczany jest do mieszalnika, w którym następuje wstępne rozbrylanie produktów mających skłonność do aglomeracji. Przenośnik dozujący podaje w sposób ciągły produkt do suszenia w ilości zależnej od temperatury w nagrzewnicy. […]

Zbiornik procesowy-reaktor

Zastosowanie: Zbiornik procesowy przeznaczony jest do wykonywania prób z roztworami wodnymi do 70 l z mieszaniem, grzaniem, chłodzeniem, neutralizacją czy zmianą pH. Opis :  Zbiornik, umieszczony jest na mobilnej ramie i posiada podwójny płaszcz grzewczo-chłodzący z . Wnętrze zbiornika wykonane jest ze stali kwasoodpornej, a zewnętrzna pokrywa ze stali nierdzewnej. Zbiornik jest wyposażony w wymienne […]

Pasteryzator

Zastosowanie Urządzenie przeznaczone jest do przeprowadzenia procesu pasteryzacji wcześniej przygotowanej miazgi sezamowej w określonych warunkach. Opis Główny element urządzenia stanowi płytowy wymiennik ciepła, w którym następuje pasteryzacja i chłodzenie produktu. Do wymiennika dostarczane są 3 oddziałujące na siebie media poprzez rurociągi transportujące (miazga sezamowa, woda zimna oraz woda gorąca). Sterowanie temperaturą miazgi odbywa się dzięki […]

Instalacja do rozmrażania warzyw

Opis W zestaw instalacji wchodzi przenośnik taśmowy wraz z wanną zanurzeniową oraz zamkniętym obiegiem ciepłej wody uzyskanej poprzez odzysk ciepła z gorącej wody procesowej dostępnej w zakładzie (instalacja z pompą i wymiennikiem ciepła). Dane techniczne Wydajność 300 kg/h Szerokość przenośnika taśmowego 800 mm Długość przenośnika taśmowego 5000 mm Przenośnik taśmowy, instalację pompy obiegowej, instalację wody […]

Wysokosprawny wymiennik ciepła – podgrzewacz powietrza

Wymiennik ciepła

Zastosowanie Podgrzewacz powietrza stanowi źródło ciepłego powietrza pozbawionego spalin, wykorzystywanego w procesie suszenia produktów rolniczych, spożywczych i chemicznych. Opis Działanie podgrzewacza polega na wykorzystaniu ciepła powstałego w trakcie spalania oleju opałowego lub gazu w komorze spalania podgrzewacza. Napływające powietrze atmosferyczne w trakcie zetknięcia się z zewnętrznymi ścianami i żebrami komory palnika, komory spalin, pierwszym członem […]