Zastosowanie
Schładzalnik taśmowy stosowany jest do obniżenia temperatury produktów po wcześniejszej obróbce termicznej. Jego główną funkcją jest szybkie i efektywne schładzanie produktów, co pomaga w zachowaniu ich świeżości i jakości. Kształt komór oraz rozwiązania technologiczne umożliwiają mycie urządzenia, co ma kluczowe znaczenie dla zachowania wysokiego stopnia higieny instalacji. Przykładowe aplikacje, w których można z powodzeniem stosować schładzalnik taśmowy to linie do produkcji płatków, pieczywa, wyrobów czekoladowych i cukierniczych, owoców, warzyw, orzechów i wiele innych.
Opis
Produkt przenoszony jest przez sekcje chłodnicze na taśmie panelowej wykonanej z perforowanej blachy nierdzewnej lub taśmę tworzywową. Powietrze owiewa produkt, chłodząc go do zadanej temperatury. W zależności od oczekiwanych parametrów wyjściowych produktu wykorzystuje się powietrze o temperaturze otoczenia lub powietrze schłodzone w chłodnicy.
Schładzalnik taśmowy, w odróżnieniu od suszarni i pieców taśmowych, nie pracuje w wysokich temperaturach, wysoka temperatura skutecznie rozwiązuje problem występowania mikroorganizmów. Rozwiązanie problemów z mikrobiologią zapewniono natomiast przez zaprojektowanie urządzenia z uwzględnieniem najwyższego stopnia higieniczności. Kształt komory oraz wszelkie rozwiązania technologiczne zapewniają łatwe i skuteczne mycie maszyny. Wszelkie powierzchnie wewnętrzne są łatwo dostępne, konstrukcja zapewnia pełne drenowanie wody lub piany użytej do mycia.
Dane techniczne
Parametry technologiczne, konstrukcja i jej poszczególne elementy są każdorazowo dostosowywane do potrzeb klienta.