Silos cukru – układ magazynowania cukru
Zastosowanie Silos przeznaczony jest do magazynowania produktów sypkich takich jak mąka, cukier, granulaty. Silosowi mogą towarzyszyć instalacje załadunku, rozładunku i transportu pneumatycznego surowca. Opis Silos wykonany jest ze stali kwasoodpornej. Ustawiony jest na płycie fundamentowej i zamocowany za pomocą śrub do fundamentu. Od zewnątrz znajduje się izolacja z wełny mineralnej pokryta blachą aluminiową. Silos wyposażony […]
Linia do produkcji marynat grzybowych
Opis Pierwszym etapem produkcji marynat grzybowych jest ręczne przygotowanie surowca polegające na: czyszczeniu (ucinaniu ręcznym ogonków i korzonków w przypadku grzybów) segregacji odpiaszczeniu na stole wibracyjnym ze strumieniem wodnym. Umyte grzyby transportowane są do zbiornika przenośnikiem zabierakowym. W napełnionym zbiorniku grzyby są gotowane, a następnie wędrują do zbiornika chłodzenia i płukania. W końcowym etapie pracownik […]
Bęben do powlekania nawozów
Zastosowanie Bęben powlekający jest maszyną służącą do powlekania nawozów granulowanych z wykorzystaniem substancji antyzbrylającej. Bęben ten znajduje zastosowanie w przemyśle chemicznym. Opis Powlekanie nawozów odbywa się w obracającej się komorze bębna. Produkt podawany jest do bębna przez zasyp, następnie przesuwany ku wysypowi przez ruch obrotowy pochylonej ku wysypowi komorze. Komora wyposażona jest w przegarniacze w […]
Schładzalnik taśmowy
Zastosowanie Schładzalnik taśmowy stosowany jest do obniżenia temperatury produktów po wcześniejszej obróbce termicznej. Jego główną funkcją jest szybkie i efektywne schładzanie produktów, co pomaga w zachowaniu ich świeżości i jakości. Kształt komór oraz rozwiązania technologiczne umożliwiają mycie urządzenia, co ma kluczowe znaczenie dla zachowania wysokiego stopnia higieny instalacji. Przykładowe aplikacje, w których można z powodzeniem […]
Linia produkcji płatków z ziemniaków
Opis Ziemniaki przeznaczone do przerobu (składowane w kontenerach) za pośrednictwem wywrotnicy z koszem zasypowym zasypywane są do płuczko-oddzielacza, gdzie następuje mycie surowca oraz oddzielenie zanieczyszczeń mineralnych i organicznych. Oczyszczone ziemniaki przenośnikiem ślimakowym podawane są do parownika wstępnego w celu zmiękczenia naskórka za pomocą pary wodnej, a następnie przenośnikiem transportowane są do obieraczki szczotkowej. Końcowe mycie […]
Linia do produkcji musztardy
Opis Surowce sypkie takie jak: gorczyca, cukier i sól podawane są na stanowisku rozworkowywania w workach. Stanowisko rozworkowywania wyposażone jest w ruszt stołowy do układania worków i wentylator aspiracji stanowiskowej. Po wysypaniu pełnych ilości (worków) na wadze platformowej ręcznej następuje doważanie soli, przypraw, kwasu cytrynowego oraz barwników zgodnie z recepturą. Zadozowane surowce sypkie transportem pneumatycznym […]
Układ rozładunku jabłek
Opis Na układ rozładunku jabłek składają się: wywrotnica hydrauliczna umożliwiająca boczny jednostronny rozładunek środków transportu kołowego (samochód lub ciągnik z przyczepą itp.) zasobniki do odbioru surowych jabłek wysypanych z przyczep przy pomocy wywrotnicy samochodowej. Surowiec – jabłka, dostarczane są środkami transportu samochodowego do zakładu przetwórstwa. Po ustawieniu na wywrotnicy, wysypywane są do zasobnika. Jednocześnie przenośniki […]
Linia transportu pneumatycznego białka w proszku
Opis Zgodnie z załączonym schematem układ składa się z kosza zasypowego, instalacji rurowej transportu pneumatycznego, filtrocyklonu na konstrukcji wsporczej , wentylatora oraz dozownika na konstrukcji wsporczej do wydawania białka w proszku. Białko kurze w proszku podawane jest przenośnikiem taśmowym z regulowaną prędkością do kosza zasypowego, skąd zasysane jest transportem pneumatycznym do filtrocyklonu, a następnie na […]
Linia do produkcji marynat do mięs
Opis Instalacja przeznaczona jest do sporządzania mieszanek tłuszczowych z przyprawami służących do produkcji marynat mięsnych. Tłuszcz jest magazynowany w zbiorniku pionowym stojącym (V=3m3). Zbiornik ten wyposażony jest w czujnik poziomu max. i min., czujnik temperatury, niezbędne króćce przyłączeniowe i właz rewizyjny. Zbiornik jest dwupłaszczowy izolowany (wełna mineralna lub pianka poliuretanowa), grzany gorącą wodą z podgrzewacza […]
Krochmalnia grochowa
Zastosowanie Mąka z grochu to produkt węglowodanowy bogaty w skrobię natywną i białko. Produkt jest również bogaty w amylozę, która sprzyja jego żelowaniu. Skrobia z grochu staje się alternatywą w przemyśle spożywczym i skrobiowym. Skrobia i białko grochu są wykorzystywane jako: Źródło białka w diecie wegetariańskiej i wegańskiej, odżywki dla sportowców, koktajle proteinowe Substytuty żelatyny […]