Wykonanie kompletnej suszarni rozpyłowej do usuwania rozpuszczalnika z płynnych aromatów, których głównymi składnikami jest woda i maltodeksytryna.
Przygotowanie aromatów do suszenia odbywa się w mieszalniku. Proces ten polega na rozpuszczeniu matodekstryny wraz z dodatkami w wodzie. Gotowy roztwór przelewany jest grawitacyjnie do zbiornika buforowego. Suszone aromaty dozowane są przez pompę do komory suszarni. Zasada działania suszarni rozpyłowej opiera się na rozpylaniu przez atomizer płynnego surowca wewnątrz komory suszenia, do której jednocześnie dostarczany jest czynnik suszący. Kontakt rozpylonego surowca z gorącym powietrzem powoduje gwałtowne odparowanie rozpuszczalnika. Produkt w postaci drobnego proszku opada na dno komory suszenia. Wysuszone aromaty oddzielane są od powietrza w baterii cyklonów, a następnie pakowane w worki. Powietrze po suszarni przed wyrzuceniem do atmosfery zostaje oczyszczone w filtrze workowym