Zastosowanie
Linia do produkcji proszku ze skorupek jaj może być wykorzystywana w przemyśle spożywczym do produkcji suplementów diety bogatych w dobrze przyswajalny wapń.
Opis
W zależności od sposobu dostarczenia, skopki jaj są rozpakowywane i podawane na stanowisko mycia, gdzie są myte ciśnieniowo, a następnie płukane ciepłą wodą. Po odwirowaniu trafiają do młyna, gdzie ulegają wstępnemu rozdrobieniu, które wspomaga następne procesy: suszenie i sterylizację. Skorupki jaj suszone i sterylizowane są z wykorzystaniem suszarni ślimakowej, a proces mielenia odbywa się w młynie sitowym.
Rozdrobnione skorupki transportowane są do zbiornika buforowego i pakowane do worków typu big bag lub worków 25 kg.
Dane techniczne*
Linia do produkcji proszku ze skorupek jaj składa się z poniższych układów:
• Stacji rozładunku surowca
• Stanowiska mycia surowca
• Stacja odwirowania surowca
• Suszarni ślimakowej
• Młyna do mielenia skorupek
• Stacji pakowania produktu.