Opis
Pierwszym etapem produkcji marynat grzybowych jest ręczne przygotowanie surowca polegające na:
- czyszczeniu (ucinaniu ręcznym ogonków i korzonków w przypadku grzybów)
- segregacji
- odpiaszczeniu na stole wibracyjnym ze strumieniem wodnym.
Umyte grzyby transportowane są do zbiornika przenośnikiem zabierakowym. W napełnionym zbiorniku grzyby są gotowane, a następnie wędrują do zbiornika chłodzenia i płukania. W końcowym etapie pracownik nakłada grzyby do słoików, które wcześniej są myte i dostarczane przez producenta. Napełnione grzybami słoiki zalewane są marynatą grzybową przygotowaną w oddzielnym pomieszczeniu oraz w innym zbiornikach według receptury producenta. Instalacja wyciągu powietrza składa się z okapów oraz rur, które zostaną podłączone do centralnej aspiracji pomieszczenia produkcyjnego. W proponowanej linii technologicznej nie ma procesu pasteryzacji. Przy stosowaniu octu spirytusowego nie jest konieczna pasteryzacja, ale linia produkcyjna może być rozszerzona o stację pasteryzacji. Oferowane urządzenia mogą różnić się od przedstawionych na zdjęciach
Dane techniczne
Parametry technologiczne, konstrukcja i jej poszczególne elementy są każdorazowo dostosowywane do potrzeb klienta.