Zastosowanie
Suszarnia pulsofluidalna przeznaczona jest do suszenia produktów spożywczych, delikatnych lub wrażliwych na mechaniczne uszkodzenia czy zniszczenie kształtu suszonego materiału i przeznaczonych do dalszej obróbki termicznej (w szczególności owoce, warzywa, płatki śniadaniowe). Suszony produkt nadaje się do dalszego suszenia np. w suszarkach mikrofalowych lub taśmowych. Możliwość zastosowania automatycznego sterowania znacznie ułatwia obsługę suszarni.
Opis
Suszarnia składa się z:
- komory suszenia,
- przegrody sitowej,
- kanałów dolotowych
- odlotowych powietrza.
Wlot surowca odbywa się za pośrednictwem urządzenia dozującego. Wylot gotowego produktu po zakończeniu cyklu suszenia z przeciwnego końca komory suszarniczej. W celu intensyfikacji procesu suszenia zastosowano pulsacyjny nadmuch powietrza, który powoduje wzruszanie warstwy suszonego produktu. Suszarnia składa się dodatkowo z czerpni powietrza wraz z filtrem, nagrzewnic, wentylatorów wyciągowych oraz instalacji doprowadzenia pary i odprowadzenia kondensatu.
Dane techniczne*
* Parametry technologiczne, konfiguracje urządzeń i konstrukcja jest każdorazowo dostosowywana do potrzeb klienta.