Zastosowanie
Blanszownik taśmowy jest urządzeniem służącym do wstępnego gotowania pokrojonych warzyw, z uwzględnieniem tych delikatnych i narażonych na uszkodzenia. Przy pomocy blanszownika taśmowego można blanszować prawie wszystkie warzywa, ziemniaki czy grzyby. Wskazane jest rozdrobnić duże i niekształtne warzywa (np. kalafior, marchew, buraki, ziemniaki itp.). Możliwe jest również przystosowanie konstrukcji do warzyw pływających.
Opis
Blanszownik taśmowy składa się z wanny, w której umieszczona jest taśma ażurowa z elementami zabierającymi. Wanna wypełniona jest wodą o określonej temperaturze. Taśma napędzana jest przez zespół napędowy z regulowanymi obrotami. Blanszowane produkty przesuwane są wzdłuż wanny, a w końcowej części wyprowadzane są powyżej poziomu wody do wysypu.
Dane techniczne
Konstrukcja blanszownika taśmowego wykonana jest ze stali kwasoodpornej.
- Czas blanszowania: 8 do20 [min] 15 do 40 [min]
- Wydajność: od 1.500 do 3.000 [kg/h]
- Zużycie pary: 0,4 do 0,6 [t/h]
- Ciśnienie: – 0,6 [MPa]
* Parametry technologiczne, konstrukcja i jej poszczególne elementy są każdorazowo dostosowywane do potrzeb klienta.