Zastosowanie
Urządzenia przeznaczone są do blanszowania surowców spożywczych (owoce, warzywa, mięso, ryby itd.). Blanszownik rurowy posiada możliwość pełniej automatyzacji (automatyczna regulacja temperatury), Wykonanie kwasoodporne. Niskie zużycie energii i wody. Duża elastyczność w przypadku czasu blanszowania i temperatury.
Opis
Blanszowanie jest obróbka cieplną polegająca na krótkotrwałym ogrzaniu odpowiednio przegotowanego surowca w celu uzyskania odpowiednich własności organoleptycznych, inaktywacji enzymów, usunięcia drobnoustrojów. Ogrzewanie surowca realizowane jest w zależności od rozwiązania konstrukcyjnego przez zanurzenie w wodzie o temperaturze bliskiej 100°C, lub poprzez bezpośrednie ogrzewanie para wodną. Projektujemy blanszowniki o działaniu ciągłym, rurowe, ślimakowe. Korpus blanszownika wykonany jest z rury kwasoodpornej. Elementem roboczym jest wał z ślimakiem. Wstęga ślimaka powoduje przesunięcie produktu z dolnego położenia ku górze, przeciw prądzie do gorącej wody krążącej w układzie. Podgrzanie wody następuje w wyniku bezpośredniego wtrysku pary wodnej. Przełożenie napędu w zależności od rozwiązania (przekładniapasowa, motoreduktor).
Dane techniczne
Konstrukcje blanszowników przystosowane są do rodzaju blanszowanego surowca. Parametry procesu dobierane są w zależności od procesu technologicznego