Blanszownik bębnowy

Blanszownik bębnowy

Blanszownik bębnowy

Zastosowanie

Blanszownik bębnowy jest urządzeniem służącym do wstępnego gotowania warzyw oraz krajanki ziemniaczanej i znajduje szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym.

Opis

Blanszowanie jest obróbką cieplną polegającą na krótkotrwałym ogrzaniu odpowiednio przygotowanego surowca w celu uzyskania odpowiednich własności organoleptycznych, inaktywacji enzymów lub usunięcia drobnoustrojów. Ogrzewanie surowca realizowane jest w zależności od rozwiązania konstrukcyjnego poprzez zanurzenie w wodzie o temperaturze bliskiej 100°C lub przez bezpośrednie ogrzewanie parą wodną. Blanszownik bębnowy składa się z wanny, w której umieszczony jest ażurowy bęben obracany przez zespół napędowy. Ziemniaki lub inne warzywa są przesuwane w bębnie przy pomocy wstęgi ślimakowej, która znajduje się wewnątrz. Wanna wypełniona jest wodą o określonej temperaturze. Konstrukcja wykonana jest ze stali kwasoodpornej.

Dane techniczne*

  • Czas blanszowania: 8 do 20 [min] lub 15 do 40 [min]
  • Wydajność do 3.500 [kg/h]
  • Zużycie pary: 0,4 do 0,6 [t/h]
  • Ciśnienie: 0,6 [MPa]

* Parametry technologiczne, konstrukcja i jej poszczególne elementy są każdorazowo dostosowywane do potrzeb klienta.