Zastosowanie
Linia do przerobu i suszenia cebuli wykorzystywana jest w przemyśle spożywczym i obejmuje proces przetwórstwa cebuli od jej magazynowania aż do pakowania gotowego produktu w worki.
Opis
Cebula magazynowana jest w skrzyniopaletach. Po wstępnym sortowaniu musi zostać obrana. Obieranie cebuli może odbywać się ręcznie na stole kontrolnym lub automatycznie z wykorzystaniem obieraczek. Obrana cebula trafia do zasobnika buforowego skąd wybiera ją przenośnik taśmowy zabierakowy i podaje bezpośrednio nad krajalnicę. Pokrojona cebula poddawana jest sulfitacji i trafia do suszarki. Po wysuszeniu cebula jest schładzana a następnie kierowana do stacji załadunku big bag lub do wagopakowaczek do worków wentylowych.
Dane techniczne*
- Instalacja przerobu i suszenia cebuli składa się z poniższych układów
- Stołu do obierania ręcznego lub obieraczki
- Przenośnika taśmowy zabierkowy
- Krajalnicy cebuli
- Suszarni cebuli
- Schładzalnika
- Stacji pakowania worków big bag lub wago pakowaczek do worków wentylowych
*wykonanie poszczególnych elementów linii jest każdorazowo dostosowywane do potrzeb Klienta.