Zastosowanie
Stół kontrolny umożliwia ręczne doczyszczanie ziemniaków lub innych warzyw (uprzednio obranych mechanicznie) oraz eliminowanie surowca niespełniającego wymagań. Może być również stosowany do selekcji surowca przed obraniem. Charakteryzuje go prosta i funkcjonalna konstrukcja oraz możliwość dostosowania obsługi od 2 do 8 osób.
Opis
Ważniejszymi elementami stołu są: transporter taśmowy, rynna ściekowa, napęd oraz rama. Taśma wykonana jest z gumy, pozostałe elementy ze stali kwasoodpornej. Zasadniczym elementem stołu kontrolnego jest sektorowy transporter taśmowy. Warzywa są podawane na transporter przesuwający się z prędkością 0,2 m/s, a osoby obsługujące urządzenie ręcznie usuwają zanieczyszczenia oraz nieodpowiedni surowiec. Zanieczyszczenia są następnie kierowane na wydzieloną strefę transportera.
Dane techniczne
Moc: 1,1 [kW]
Prędkość taśmy: V=0,2 [m/s]
Rodzaj taśmy: gładka (posiada atest dla przemysły
spożywczego)
Ciężar: 300 [kg]
*Parametry technologiczne i konstrukcja jest każdorazowo dostosowywana do potrzeb klienta.