Zastosowanie
Obieraczka parowa jest urządzeniem które wykorzystywane jest w przemyśle spożywczym i służy do rozmiękczania naskórka ziemniaków lub innych warzyw.
Opis:
Konstrukcja obieraczki wykonana jest ze spawanych profili zamkniętych oraz z blachy ze stali kwasoodpornej. Surowiec jest dostarczany do kosza przyjęciowego. Zapełnienie kosza kontrolowane jest za pomocą czujników lub na życzenie klienta możliwe jest zamontowanie czujników ciężaru. Gdy kosz się zapełni pneumatyczny siłownik otwiera klapę u dołu kosza i surowiec jest delikatnie przesypywany do zbiornika ciśnieniowego poprzez lejowaty otwór. Następnie zbiornik z warzywami jest zamykany a do środka wstrzykiwana jest para. Zbiornik zaczyna się obracać. Po skończonym parowaniu zamykany jest zawór doprowadzający parę, a otwierany jest zawór wylotowy. Zbiornik zatrzymuje się wylotem w dół, siłownik pneumatyczny otwiera klapę i surowiec zostaje wyładowany z pojemnika po czym pojemnik wraca do pozycji początkowej i jest gotowy do następnego cyklu.
Dane techniczne:
- Materiał: Stal kwasoodporna
- Moc motoreduktora: 2,2 [kW] n=1420 [obr/min]
- Objętość: 0,45 [m3]
- Max wsad: 150 [kg]
- Zużycie pary p=0,9-1,2 [MPa] 1,0 [t/h]